LIESA-0199696280. Powered by Blogger.
RSS

APA ITU RUMPAI LAUT??????????

Rumpai laut telah menjadi makanan pilihan kepada kebanyakkan orang dewasa. Ini kerana bukan sahaja ia merupakan makanan yang penuh khasiat tetapi juga mudah disediakan dengan pelbagai jenis cara penyediaan makanan mengikut selera dan citarasa orang-orang pada masa kini.

Apa itu rumpai laut dan apakah khasiat dan kebaikan yang boleh kita perolehi dengan menjadikannya sebagai makanan rutin kita?? Biar saya menjelaskan kepada anda secara lanjutnya mengenai rumpai laut.

Apa Itu Rumpai Laut???

Rumpai laut mula-mula dijumpai kerana nilai kesihatan dan gizi yang diperolehi pada 2000 tahun dahulu. Rumpai laut juga dikenali sebagai rumpai garam zaman dahulu. akibat bentuknya menyerupai terumbu karang maka orang cina memanggilnya sevagai "Shanhu Cao". Orang Jepun pernah menggunakan rumpai laut sebagai penghargaan yang dikhaskan kepada Maharaja Cina sebagai makanan berkhasiat. rumpai laut boleh dtemui di sayur-sayuran tetapiselebihnya 64 jenis mineral hanya boleh diperolehi di dalam rumpai laut. Ia sangat kaya dengan protein kolagen, kalsium, besi, magnesium, kalium, fosforus, selenium dan mineral lain Omege-3 dan 6, yang sangat penting untuk perkembangan mental dan fungsi dalam tumbesaran anak-anak. menurut laporan perubatan adalah sesuai untuk menambah mineral untuk mengaktifkan anti pengoksidaan enzim, meningkatkan fungsi detoksifikasi hati, untuk menghilangkan radikal bebas dan penghapusan racun dari tubuh melalui sistem menyahtoksik.

Nilai rumpai laut juga lebih baik daripada sarang burung, sirip yu, dan yam. Lendir dalam rumpai laut adalah 10 kali ganda khasiat sarang burung dan sirip yu, kalsiumnya adalah 37 kali lebih baik dari hati ikan. nilai PH rumpai laut adalah 7.6- adalah sangat tinggi serat makanan beralkali. oleh sebab itulah ia sangat kaya dengan nilai gizi makanan yang sangat baik, sesuai untuk vegetarian dan orang tua yang memerlukan suplemen gizi. ia juga dapat menguatkan sistem imunasasi tubuh dan fungsi hati, usus saluran tubuh dan perut dibersihkan, berat badan yang ideal, perut bahagian bawah dan punggung akan secara signifikan lebih kecil.


Rumpai laut kaya dengan besi dan kaslsuim. Ia juga mengandungi keperluan dalam tubuh manusia seperti asid amino dan kolagen. Kolagen terdapat dalam tulang, sendi, kulit, organ dalaman, berhubung antara sel, protein kolagen dapat meningkatkan kekurangan air pada kulit, mengencangkan dan menjadikan kulit lebih muda, menghilangkan “wrinkles”, mencegah bekas luka yang rosak sperti jerawat, “dark sports”, bintik-bintik, jerawat, kulit sensitive. Ia memiliki pembaikan yang signitifkan dan meningkatkan peranan suplemen kolagen yang tepat. Suplemen protein kolagen yang tepat menguatkan otot dan sendi, mengurangkan sakit sendi dan tulang belakang, diserap ke akar rambut, memperbaiki rambut putih, rambut gugur dan rambut yang mulai menipis dan penuaan.

Penggunaan rumpai laut secara berterusan dan berpanjangan boleh memberi kesan seperti berikut:-

1. Menyingkirkan racun tubuh, penghapusan bintik-bintik, jerawat, meningkatkan elastic kulit, membuat kulit halus dan merah dan menghilangkan sembelit.
2. Pembuangan najis yang lancer dan perut lebih selesa.
3. Pengaktifan usus.
4. Untuk menghilangkan nafas berbau.
5. Mengurangkan berat badan, menghilangkan lemak perut.
6. Meningkatkan fungsi hati.
7. Mengelakkan penuaan, mencegah penyakit Alzheimer’s
8. Meningkatkan kualiti darah.
9. Meringkan ketidakselesaan menstruasi
10.Membersihkan darah, meningkatkan peredaran darah, dan telah meningkatkan peranan dengan darah
11.Mencegah kelelahan, insomnia, tangan dan kaki sejuk, kehilangan nafsu makan ditingkatkan.
12.Sel aktif dan meningkatkan immunisasi.
13.Membantu dalam sakit bahu dan sendi badan
14.Memperkuatkan pembuluh darah, mencegah pembuluh darah yang kaku
15.Memperbaiki “Rheumatism”’ pengurusan pendarahan yang mudah dan pelioisis.

Secara keseluruhanya, pengambilan makanan alga seperti rumpai laut bukan sahaja mendapat gizi seimbang, anda juga boleh membersihkan tubuh dari racun, pembuangan najis dengan lancer, anti kanser dan menurunkan kolesterol, bukan hanya untuk kecantikan, tetapi juga dapat mengelakkan dan mengurangkan penyakit, awet muda dan semua SELAMAT…


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS